top of page

Skarp brief (Tävlingsbidrag till Sammanslaget 2022)

Bakgrund

Efter 54 år lämnade Emmaus Björkå den internationella Emmaus-rörelsen och blev sin egen fristående solidaritetsorganisation – Björkåfrihet. Men den långa historien som Emmaus Björkå har visat sig vara svår att bryta sig loss från, och det gamla namnet lever kvar bland kunder.

 

Uppdrag

Björkåfrihet behöver en gång för alla bryta sig loss från Emmaus och etablera sin egen identitet. Ert uppdrag går ut på att skapa en kampanj som får kunder att sluta vara förvirrade kring vilka Björkåfrihet är i second hand-branschen.

 

Grafisk profil

Kampanjen ska följa Björkåfrihets grafiska profil, tonalitet och värdegrund. Se Björkåfrihets grafiska manual för mer info.

Arbetsgrupp:

Isolda Delgado Copywriter

Emelie Ljungberg Art director

Problem/insikter: 

  • Det finns många secondhandbutiker och organisationer i Sverige och de har alla liknande uttryck och är svåra att särskilja.

  • Det finns en uppfattning om att det är svårt att hitta det man söker i secondhandbutiker och att det är tidskrävande att handla secondhand.

  • Allt fler människor tänker på hållbarhet och socialt ansvar när de konsumerar.

  • Framförallt ungdomar tycker att det är viktigt att kunna uttrycka sig med kläder men är medvetna om konsumtionens konsekvenser.

 

Målgruppen är ungdomar som är intresserade av mode och personlig stil.

Lösning:

 

Återbruka språket

Björkåfrihet tar kampen ännu en gång. Den här gången mot hela modeindustrin och det svenska språket. Språket är ett kraftigt verktyg för att ändra attityder. Det är dags att omdefiniera vad mode och stil är. I denna kampanj ger Björkåfrihet en ny innebörd till ord som tidigare stått för konsumtion och kapitalism. Det är fel att ord som modemedvetet och stilrent används för att beskriva nyproducerade klädesplagg. Det finns inget rent eller medvetet kring fast fashion.

 

Björkåfrihet ska utmärka sig på andrahandsmarknaden genom att behålla glädjen och kreativiteten i personlig stil, men göra hållbarhet och frihetskamp till en självklar faktor i kundens val. Detta ska uppnås genom att Björkåfrihet sprider nya definitioner på begrepp som tidigare förknippats med masskonsumtion, nyproduktion, kapitalism och individualism. Kampanjen syftar till att motivera och inspirera till att konsumera hållbart. Målsättningen är att ungdomar ska lockas av det kreativa uttrycket och få en ny attityd kring hur kläder konsumeras. Den personliga klädstilen är ett sätt att uttrycka sin identitet på och är ett kommunikationsverktyg i sociala sammanhang, framförallt bland unga. I denna målgrupp är klimatångest och socialt ansvarstagande vanligt förekommande. Kampanjen ska visa att personlig stil kan kombineras med hållbarhet. Att sluta med massproduktion och nykonsumtion innebär inte att sluta uttrycka sig genom sin klädstil. 

 

Att vara modemedveten och stilren kopplas till rättvisa och hållbarhet. Att köpa kläder är roligast när det inte sker på bekostnad av miljön. Framförallt blir det roligare att köpa kläder som samtidigt bidrar till en bättre värld.

Tonalitet: Tydlig och rakt på sak utan att vara sträng. Lekfullt men ansvarstagande. Björkåsecondhand ska vara den peppiga och vägledande förebilden inom hållbart mode.

Tanken är att denna kampanj ska vara motiverande, inspirerande och peppig. Den ska uppmana till hållbarhet och ansvarstagande utan att kännas belastande. Vi vill behålla glädjen i att utforska mode men att på ett inspirerande sätt se till att kunden väljer hållbara alternativ och att det inte innebär att man kompromissar bort sin stil.

089705B0-15B4-4642-BD9B-45F204266F34.jpeg
7EA27955-2FAE-433E-A948-8878FBF47D77.jpeg
6F56C39D-DE27-437E-9BA2-2B862014C583.png
64435A89-38F1-4FD5-9CE3-8FC1101D448D.png
bottom of page