top of page

Nästan en halv miljon visningar på Instagram. Klippet spreds snabbt på olika sociala medier och flera teorier var redan publicerade på Flashback innan utredningen nådde Erikas bord. Då hade klippet cirkulerat i två timmar. I det skakigt filmade klippet såg man först en blodig panna och hörde jämranden som dämpades av att man hållit ett finger över mikrofonen. Personen som filmade backade och rätade på kameran, ljudet blev bättre. Med helkropp i bild satt kommunpolitikern i underkläder på lövtäckt mark. Hans jämrande avtog och istället började han skratta. Han tittade rätt in i kameran och sa något som lät som latin. I bakgrunden såg man att de befann sig i en lövskog, sedan tog klippet slut.

Det var en kall tisdag i november. En sådan dag då kylan letar sig hela vägen in i benmärgen, genom alla klädlager, även ylle och kashmir. Mörkret hade redan fallit och frosten glittrade under lyktstolparna. Erika borrade hakan så långt ner i halsduken hon kunde och gnuggade sina händer mot varandra. En rysning for genom hennes ryggrad, men inte på grund av kylan. Nu hade klippet varit ute i sju timmar. Polisen, försvarsmakten, hundförare och drönare letade frenetiskt efter spår i varenda lövskog i Stockholm med omnejd. Tillslut hittades en kropp.

  – Fy fan, jag fryser bara av att titta på honom, sa Jessika när hon ställde sig bredvid Erika innanför avspärrningsbanden. Framför dem         låg kommunpolitikern naken, ihopkrupen och blåfrusen.

  – De har flyttat på honom, det är inte samma bakgrund som i klippet, sa Erika med blicken fäst i kommunpolitikerns tomma, uppspärrade ögon. Vid det här laget hade hon tittat på klippet såpass många gånger att hon memorerat varenda sten och trädstam. Kroppen hade flera hål i ryggen och bålen, som efter en kniv, men det fanns inte en droppe blod vare sig på kroppen eller löven under den. Pannan som varit blodig i klippet var ren, som om han precis kommit ur duschen. En svag doft av lavendel omgav liket och det såg ut som om någon vattenkammat hans hår. Under obduktionen upptäcktes det att kroppen var kliniskt ren, inte en enda partikel under naglarna, inte ens en tillstymmelse till vax i öronen.

Kommunpolitikern Sean var i 40-årsåldern. Hans fru hade anmält honom försvunnen när han inte kommit hem efter en ”grabbhelg” i Berlin. Telefonen var avstängd och hans fru hade inte hört av honom sen fredagen då han var på väg till flygplatsen. Enligt vännerna hade helgen i Berlin gått bra och de hade alla landat med flyget på Arlanda på söndagskvällen. På måndagen gick frun till polisstationen och på tisdagen släpptes klippet. Erika fick namnen på vännerna som Sean varit med i Berlin. Medan hon väntade på att få en tid för förhör med en av vännerna kollade hon igenom Seans kontoutdrag. 76 kronor på Arlanda klockan 17.20 på fredagen, 43 euro Taxi Roma klockan 21.57 samma kväll, den sista utgiften på kontoutdraget var 390 kronor Taxi Stockholm på söndagen.

Den första av Seans vänner att komma in på förhör var Lukas. Han rätade på sig i stolen när Erika kom in i förhörsrummet. Han flackade runt med blicken och log försynt innan han harklade sig och ställde sig upp. De hälsade med ett handslag och satte sig mitt emot varandra.

  – Har du fått något att dricka?, frågade Erika medan hon packade upp en pappersmapp ur sin väska och placerade en ljudinspelare på           bordet mellan dem.

  – Ja, jag drack en kopp kaffe medan jag väntade, svarade Lukas med en tunn röst.

  – Jag behöver spela in vårt samtal, det fick du kanske information om innan?, frågade Erika medan hon ställde iordning sin utrustning. Lukas nickade och harklade sig igen. Hans suckade ljudligt och började prata innan Erika hunnit ställa någon fråga.

  – Sean var inte med oss i Berlin, han har inte varit med på någon av våra resor de senaste tre åren men han har bett oss att säga det till         hans fru om hon skulle fråga. Vi har inte behövt ljuga förrän den här gången, det var första gången hon hörde av sig. Nu när jag fick         höra om klippet och sen om att han hittats död så har jag mått skit. Jag funderade på att berätta sanningen när hans fru ringde igen på       måndagen och berättade att han fortfarande inte kommit hem och hon tänkte gå till polisen. Men jag trodde att han hade någon                 älskarinna som han reste till någonstans och kände inte att jag ville lägga mig i.

  – Jag vet att han inte var i Berlin med er. Han var i Rom i helgen. Har han sagt något om varför han bett er ljuga?

  – Nej, han har inte sagt något och vi har inte frågat. Vi antog allihop att han hade en kärleksaffär och ingen orkade väl gräva djupare i         det. Sean har förändrats en del på sistone. Han är fortfarande med i gruppchatten men hör bara av sig när han behöver ett alibi. Ricky       har spelat paddel med honom några gånger men sist gång var några månader sen.

  – Jag förstår, svarade Erika och sänkte blicken ner mot Lukas händer. Hon hann läsa ordet docent på hans handled innan han drog ner händerna under bordet. Mortui vivos docent, de döda lär de levande, det var det Sean hade sagt i klippet med ett leende på läpparna medan blodet droppade från pannan.

bottom of page